Tlaková níže nad Islandem

Nevinná větička z učebnice meteorologie?

Tlaková níže nad Islandem, tlaková výše nad Azorskými ostrovy. Kolikrát jen člověk zaslechl tato spojení a kolikrát se nad nimi alespoň na pár vteřin pozastavil.

Letošní zima nám dává velmi názornou a důraznou lekci z meteorologie a jsem si jistá, že i ten nejposlednější obyvatel Ostrova pochopil, že s tlakovými nížemi se nežertuje. Jedna přechází téměř plynule v druhou a pro nás to znamená neustávající bouře a vichřice.

Neuběhnou čtyři dny v řadě, aby meteorologický ústav nevydal varování před nadcházejícím nečasem. Neuplyne týden, aby nebyla zavřená silnice přes Hellisheiði, hlavní silniční tah z Reykjavíku na východ. V předchozích letech k tomu došlo jednou, dvakrát za celou zimu.

Takhle uvězněni jsme tu například byli v úterý odpoledne a večer

Včera, v pátek, odpoledne se přihnala další bouře s větry kolem 20 m/s a přitom jsme už tou dobou věděli, že to je jen takový malý předvoj očekávaných událostí dnešního rána. Tolik barev na předpovědi počasí jsem ještě neviděla. Pozoruhodné je i to, že žádná část ostrova nebyla ušetřena.

PředpověďK tomu oteplení, déšť, sousední město se ocitlo zcela pod vodou, nejen střechy létaly vzduchem, spousta oken přišla o výplň a všude se válí vyvrácené stromy. Měli jsme dnes u záchranářů co dělat.

Obrázky z dnešního rána jsou k vidění například tady. Z tisku také pochází informace o nejsilnějších nárazech větru naměřených dnes v pohoří nedaleko Reykjavíku – 73 m/s.

Nedivte se, že mi při slovech „tlaková níže nad Islandem“ po uplynulých měsících naskakuje husí kůže a řadím je hned mezi ty nejsprostší výrazy, které znám. Bohužel bouřím, větrům a nížím není zdaleka konec.

Také lépe chápu výraz „ticho před bouří“, protože vítr vždycky nabere tuto neuvěřitelnou rychlost z ničeho nic a stejně tak, jako lusknutím prstů, upadá. Vykoukne sluníčko, na popadaných stromech se nehne ani lísteček a člověk pak v centru města vypadá v přilbě, lyžařských brýlích a horolezeckém úvazku jako zjevení, které si fotí kdejaký turista se zmrzlinou v ruce.

Až zase zaslechnete ve zprávách o tlakové níži nad Islandem, pošlete mi hřejivou vzpomínku. Vše pak v bezpečí můžete sledovat v přímém přenosu na této úžasné internetové stránce.

Snad poprvé od té doby, co jsem tu přežila své první září, se přidávám na stranu remcalů nad počasím a přiznávám, že už toho začínám mít plné zuby.

Danka se představuje:

I am lost in Icelandic lava fields, wandering in between hot springs, admiring glaciers, eating lamb and tons of fish and it all makes me incredibly happy.
Příspěvek byl publikován v rubrice O počasí (téma nevyčerpatelné). Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář